L'entitat del Baix Llobregat va ser fundada l'any 2006, té 21 equips i disputa els seus partits com a local a les instal·lacions esportives de Can Salví
El mateix any que el FC Barcelona guanya la seva segona 'Champions League' - any 2006 - a Sant Andreu de la Barca també volien fer història al futbol de la ciutat.
La fundació del CF Sant Andreu de la Barca va ser resultat de la fusió entre el Club de Futbol Unió Esportiva i l'Associació Esportiva Atlètic Vall Palau, els dos conjunts d'aquest municipi del Baix Llobregat.
La primera entitat mencionada va ser creada l'any 1949 i va arribar a trepitjar l'antiga Primera Territorial i l'actual entitat va jugar a Segona Territorial el curs 2010-2011. Actualment, a més de l'amateur i el conjunt de veterans, el club disposa d'equips de futbol base i també d'equip femení. En total, 21 equips integren tota l'estructura esportiva.
"Al Sant Andreu de la Barca hem canviat força la filosofia i la dinàmica de club, sobretot amb el primer equip. Anys anteriors, abans de la pandèmia, teníem jugadors a l'Amateur A que no eren del municipi, però amb la pandèmia ens ha canviat totalment la situació a nivell econòmic i ara tots els jugadors que tenim són del poble", explica Alejo Indias, director esportiu del club, en declaracions a GolCat.
El 'SABA' ha decidit tenir gent de la casa, amb projecte i s'ha apostat per jugadors i entrenadors formats al planter riberenc. A més, la direcció esportiva també està treballant a curt termini perquè l'
Amateur A es pugui consolidar, com a mínim, a
Segona Catalana com a mínim. La temporada 2014 - 2015, el Sant Andreu de la Barca va fer història amb la seva primera temporada a la segona categoria regional.
Abans de la pandèmia, al club hi havia més jugadors de fora. Ara, a causa de la crisi econòmica produïda per la covid, el club santandreuenc s'ha vist obligat a fitxar jugadors del mateix municipi. Aquesta és la decisió més complicada de gestionar per al club, tal com informa Indias a GolCat. La pandèmia ha afectat econòmicament a la gran majoria dels clubs catalans, i el Club de Futbol Sant Andreu de la Barca no és una excepció.
Pel que fa als equips de formació, el Juvenil A està sent un dels conjunts més destacats aquesta temporada: "Estem intentant que el juvenil estigui, com a mínim, a Primera Divisió". L'equip de Juan Damea és segon a la classificació, a 8 punts del líder, i lluitarà per ser un dels millors conjunts de tota la Segona Divisió Juvenil a Barcelona.
Aquesta temporada, el club ha incorporat més jugadors i, de mica en mica, la situació es va normalitzant. La filosofia del club és que tots els nens de Sant Andreu de la Barca que vulguin jugar a futbol en un equip del municipi, ho puguin fer.
Per a Fernando Troncoso, coordinador del futbol base, aquesta temporada està sent millor que l'anterior pel que fa a la pandèmia i les dificultats per a poder jugar i entrenar. "L'any passat no va ser molt bo esportivament per a nosaltres. Vam pagar molt aquesta incertesa de no poder jugar, no entrenar,...Les restriccions de desplaçaments van afectar els entrenaments i hi havia absències d'entrenadors, jugadors...", analitza Troncoso.
El club santandreuenc va crear un equip femení fa dues temporades. Un nou projecte que s'iniciava de zero, amb la categoria infantil. Aquest curs, és la primera temporada que l'equip està federat i juga en categoria cadet amb la majoria de les nenes de categoria Infantil. "Estem molt contents perquè l'únic equip que tenim està superant totes les expectatives. És molt difícil gestionar futbol femení, però nosaltres continuarem apostant per ell. Donarem la importància que es mereix", afegeix el coordinador del futbol base.
Els principals objectius del club a curt termini és sumar més jugadors per a la propera temporada 2022 - 2023, mantenir tots els seus equips, com a mínim, en la categoria que es troben i potenciar el futbol femení al municipi. Pujar a Primera un juvenil i l'infantil son les fites importants a nivell esportiu des de la coordinació.
Com a dada a destacar, el club té al seu registre intern només un 5% de jugadors de fora del municipi i la resta, el 95%, són jugadors del Sant Andreu de la Barca.
Sort i encerts als futurs projectes esportius!