L'Alcanar segueix patint les conseqüències dels aiguats 3 mesos després de la catàstrofe

TERCERA CATALANA
Per Jordi Gaya el 19/11/2021
L
Fotògraf: CF Alcanar
El conjunt del Montsià s’està desplaçant fins a Vinaròs per poder seguir competint i encara no sap quan podrà recuperar l’activitat i la normalitat a les seves instal·lacions
Els canareus i canareves no es rendeixen mai. Ni al terreny de joc ni davant de les adversitats de la vida. Diumenge passat, el primer equip masculí del CF Alcanar feia el seu trajecte - ara habitual - fins a Vinaròs per enfrontar-se, en la setena jornada de lliga del grup 1 de Tercera Catalana, al filial del CD Tortosa.

Al minut 74, el conjunt d’Alcanar perdia per 0-3. Increïblement, el partit va acabar amb empat a 3. Les coses pintaven molt malament per als del Montsià, però finalment se’n van poder sortir gràcies a la tenacitat de tot l’equip i a l’actuació de jugadors com Oriol Fuster, que sortint des de la banqueta va marcar 3 gols en 14 minuts, per donar una alegria més que necessària a tot un poble.

Amb aquesta resiliència porta vivint, lluitant i avançant des del passat 1 de setembre la gent d’Alcanar, on una sèrie de pluges torrencials van malmetre, i fins i tot destruir, edificis, cases senceres i bona part de tot el que l’aigua trobava al seu pas descontrolat. És el cas de les instal·lacions esportives del municipi.



Gairebé tres mesos després de la catàstrofe, viatgem fins al límit sud de Catalunya per reviure moments colpidors i per interessar-nos sobre quina és la situació actual del CF Alcanar i de les seves instal·lacions esportives. Per conèixer millor aquesta història, hem tingut l’oportunitat de parlar amb dos testimonis que ho estan vivint tot en primera persona com són Miguel Agustí Fibla, President del CF Alcanar, i Jordi Bort, Regidor d’Esports de l’Ajuntament d’Alcanar.

Quan rememorem amb ells els aiguats del passat 1 de setembre, t’adones que la situació i les conseqüències, a banda de ser molt dures, encara segueixen ben latents:

En el meu cas ho vaig poder viure des de 3 àmbits diferents: com a ciutadà i veí del municipi, com a responsable municipal i com a bomber i professional de les emergències. Van ser dies molt intensos, amb impotència i frustració però també amb optimisme, energia i moltes ganes de poder ajudar a la gent a tirar endavant”, explica un Jordi Bort, qui va estar a primera línia combatent uns aiguats que sortosament no es van cobrar cap vida humana i que van comptar amb un operatiu d’emergències molt gran amb vehicles i professionals desplaçats des d’arreu del territori català.

Un dels punts més afectats del poble per les pluges i els torrents d’aigua van ser les instal·lacions esportives municipals. Allà hi jugaven i entrenaven tant el primer equip masculí i femení del CF Alcanar com els seus veterans i conjunts del futbol base. El Regidor d’Esports i molta gent del territori recorden perfectament la duresa d’aquelles imatges, enregistrades per una persona que, en plena catàstrofe, es trobava a la graderia de l’Estadi Municipal de La Fanecada i que es van difondre ràpidament per les xarxes socials:
 
Un treballador municipal ja ens havia fet arribar aquests vídeos i ens vam poder desplaçar els dies següents a la zona. La veritat és que els vídeos són colpidors. Trepitjar les instal·lacions municipals en aquelles condicions encongia el cor”.

CF Alcanar

L’endemà dels aiguats, el terreny de joc de La Fanecada, tal com explica Miguel Agustí Fibla com a President del CF Alcanar, era impracticable i el seu aspecte era totalment diferent a l’original: “Molta gent pot pensar que el nostre camp era de terra per l’estat que presentava en les imatges posteriors a la catàstrofe, però era de gespa artificial. Semblava de terra. La potència de l’aigua i la quantitat que en va arribar a caure van fer que cedís i s’emportés el mur de formigó que delimitava la nostra zona esportiva de l’exterior”.


La ubicació de l’estadi, als afores de la població i enmig de camps de conreu, va provocar que l’aigua que baixava des de la muntanya entrés pel forat del mur caigut i arrossegués terra, pedres, rames i demés cap al terreny de joc: “Tot aquell fang marró que es veia a les imatges del camp era un pam de terra de les finques dels voltants que va fer cap allà i va aixecar totes les tires de gespa artificial que hi havia al terreny de joc”, lamenta Fibla.

Malauradament, tal com explica el president del club canareu, els danys materials no es van reduir a la gespa de l’estadi: “El vestidors, als quals s’hi accedia baixant 7 o 8 escales, estaven totalment inundats. Eren una autèntica piscina d’on la gent només n’hagués pogut sortir nedant. Les conseqüències de tot això van ser que perdéssim tot el material esportiu i documental que teníem allà. Tot el que és gespa i vestidors s’haurà d’arreglar i posar tot nou”.

Amb aquest estat de les instal·lacions, el CF Alcanar s’ha vist obligat des de llavors a entrenar i jugar fora del seu municipi per poder seguir competint. Ho fa a Vinaròs, on tal i com explica Miguel Agustí Fibla, estan molt agraïts de que els hagin acollit: 

L’endemà mateix de la catàstrofe, al veure com estaven el camp i les instal·lacions, no vaig tenir dubtes en trucar al president del Vinaròs ja que tenim amistat. És la població més propera i les seves instal·lacions són molt adequades perquè hi puguin entrenar i jugar diversos equips. Estem molt agraïts perquè tothom es va bolcar en ajudar-nos i ningú ens va posar cap mena de problema”.



A banda del Vinaròs, són moltes les entitats que durant aquestes setmanes han ajudat al club canareu. Clubs com el Cornellà, la Rapitenca, l’Ametlla de Mar, el Jesús Catalònia, el Jesús i Maria, La Floresta, el Sabadell, el Remolins-Bítem, el Santa Bàrbara o La Galera; els 3 últims fins i tot oferint el seu camp. També representants municipals com l’Alcalde de Castellvell, el qual va oferir pilotes i equipaments esportius complets al CF Alcanar.

Són només exemples d’una llarga llista d’entitats que, tal com explica el president del club del Montsià, els han ajudat molt a poder seguir endavant: “Estem molt orgullosos perquè hem rebut ajuda per part de molta gent i per nosaltres qualsevol petita ajuda que puguem rebre ja és molt. Som un club centenari i en moments com aquests t’adones que hi ha molta gent que ens
estima i d’aquells clubs que t’ajuden i que són amics de veritat. A tots ells, si mai els hi falta res el dia de demà, ho tindrem en compte i allà hi serem”. 

Un altre dels clubs destacats en aquesta labor solidària ha estat el RCD Espanyol. El filial masculí del conjunt periquito es va desplaçar el passat dimecres 10 de novembre a La Ràpita per disputar un partit amistós i benèfic amb el primer equip del CF Alcanar a l’Estadi Municipal de La Devesa. Aquella mateixa tarda també es va disputar un triangular entre els equips alevins de l’Espanyol, l’Alcanar i l’Escola Futbol Alcanar amb la mateixa finalitat solidària.

Un cop va finalitzar la jornada solidària, l'Associació Monsortirem va concretar que durant tota la tarda es van recollir 1.562€, sumant les entrades al partit, tires de rifa i fila 0.


Aquesta i moltes més activitats estan sent organitzades per la Plataforma “Mon Sortirem”, una organització que neix arran de la catàstrofe i que treballa per unificar i recaptar fons mitjançant accions com aquesta per poder ajudar a pal·liar les afectacions dels aiguats en diferents àmbits i sector de la zona afectada. “Mon Sortirem és una expressió molt del territori. És l’ànim de sortir-se’n després de l’impacte dels aiguats. És la frase que els veïns ens repetim una vegada i una altra i d’aquí surt el nom d’aquesta plataforma ciutadana”, explica el Regidor Jordi Bort.

Tornar a començar de zero


El cert però és que a, a dia d’avui, la Fanecada segueix sense estar en condicions per poder-hi acollir partits de futbol: “Ho han netejat tot amb aigua a pressió, i ara la gespa es veu neta en la seva part més decent, però la resta segueix tot aturat i el terreny de joc està impracticable. El més sensat seria canviar-ho tot de nou. L’Ajuntament ha donat el vistiplau per tornar-hi a entrenar però nosaltres no hi tornarem fins que no estigui en condicions”, assegura el president de l'Alcanar.

Per la seva banda, el Regidor d’Esports d’Alcanar assegura que no s’ha deixat de treballar en aquella feina important però sovint invisible com és l’administrativa i pressupostària i que les reformes pertinents s’executaran tan bon punt arribin els diners:

Hem estat molt sincers en tot moment i sabem que el camp de gespa gran no el podrem abordar aquest 2021 per qüestió pressupostària, ja que rondarà els 200 i pico mil euros. Sabem que haurem d’aixecar tota la gespa, que segurament veurem que no serà vàlida i que per tant haurem de fer una planimetria nova de tot el camp. A nivell municipal, tenim clar que per enguany i sobretot per al pressupost del 2022 haurem de ficar alguna partida important i sensible en la realitat”.

Des del consistori d’Alcanar apunten que l’afectació dels aiguats a les instal·lacions esportives estaria per sobre dels 500.000€, una xifra molt elevada i que dificulta, tal i com explica Bort, la possibilitat d’actuar-hi ràpidament; ja que suposaria entre un 5% i un 6% del pressupost anual total de l’Ajuntament: 

Al tractar-se de despeses corrents, s’haurien de generar ingressos corrents a través d’impostos. Com la nostra voluntat és evitar que hi hagi aquesta pressió fiscal sobre els ciutadans del municipi, haurem de fer malabarismes entre totes les regidories, afectades totes per la catàstrofe, per poder tirar endavant”.

Amb aquest escenari econòmic, des de l’Ajuntament d’Alcanar s’està treballant en diferents fronts per poder obtenir recursos i oferir solucions: 

Estem a l’espera de possibles subvencions del Consejo Superior de Deportes, que es tramiten a través de la Federació Catalana de Futbol, i també estem en contacte amb la Diputació de Tarragona, amb el Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, amb la Secretaria General de l’Esport i amb ajudes que podrien vindre del Ministeri de l’Interior en tant que s’ha declarat una zona d’emergència de protecció civil per zona catastròfica”, assegura Bort.

Vista la situació, tot apunta que l'Alcanar haurà de disputar tot el que resta de temporada a les instal·lacions municipals de Vinaròs. La situació no és senzilla i el futur és incert, però els canareus i canareves no es rendeixen mai. Ni al terreny de joc ni davant de les adversitats de la vida. A Alcanar tenen molt clar que, aquesta vegada, igual que en el passat, també “mon sortirem”.
TORNA
Et pot interessar
L'Alcanar segueix patint les conseqüències dels aiguats 3 mesos després de la catàstrofe
Twitter
Facebook
UNEIX-TE AL CLUB