El club riberenc busca consolidar les seves plantilles a les categories que per entitat li corresponen
El
“SABA” (CF Sant Andreu de la Barca) és un club històric del Baix Llobregat que sempre ha tingut el seu primer equipa cavall entre Segona i Tercera Catalana, el lloc que li correspon per entitat i per història, a un club que des del 1949 ha anat donant d’una forma o una altra un espai d’evasió als joves del poble, per fer el què més els hi agrada: jugar a futbol.
La bona evolució del club durant els últims anys, sobretot pel que fa a l’augment en les llicències federatives, els ha anat bé per tal de mantenir controlada la seva parcel·la esportiva i, al cap i a la fi, per fer possible el creixement del seu futur, que ara mateix passa pel futbol base.
Una part important dels canvis positius que viu el futbol base és la seva associació amb el Consell Esportiu del Baix Llobregat. Una aliança que permet oferir una oportunitat i, alhora, forjar als nous talents del club: “El nivell de joc d’aquests nens ha pujat. Aquest any tenim 8 equips, amb la perspectiva de continuar creixent també en aquest sentit. Estem a prop dels 400 jugadors federats al clubs, un bon moment de creixement”, sosté FernandoTroncoso, coordinador de futbol base del "SABA".
Tot i això, al principi de la temporada, el Sant Andreu de la Barca va patir els efectes que es generen pel simple fet de ser un equip petit a la província de Barcelona: “El 98% dels jugadors són del poble. Recordo fa uns anys que ens costava mantenir un equip Infantil i el seu Cadet a Primera provincial. Va ser així com vam optar per, any a any, mirar de mantenir-los".
Per desgràcia, aquesta temporada ja no es podrà complir l'objectiu de pujar el juvenil A a Primera. "Ho volíem, perquè en total tenim 70 juvenils, repartits en tres equips, i això ens ajudava perquè els jugadors tinguessin opcions i no es veiessin obligats, en alguns casos, a marxar cap a un altre equip. A aquestes altures de la temporada, ja sabem que no es complirà aquest objectiu, perquè cap dels equips juvenils opta a lluitar per estar a les posicions de dalt”, confirma Troncoso, que abans d’arribar a Sant Andreu, ha treballat als planters d'Unificació Bellvitge i CE L’Hospitalet.
Al "SABA" destaca el paper dels seus equips F7, i la seva resposta per poder assolir els objectius fixats a l’inici: “En aquest cas, seguim en la mateixa línia: tenim un aleví a Segona que es mantindrà, un benjamí que farà el mateix, i un molt bon equip prebenjamí. Els objectius estan més que assolits en aquest sentit”, detalla Troncoso.
Precisament, el tècnic del prebenjamí del conjunt santandreuenc, assegura estar molt content amb el rendiment d’aquests jugadors, tenint en compte que és la seva segona temporada com a federats: “El molt bon moment l’equip és perquè els jugadors estan compromesos amb l’equip. Som una plantilla curta, són 8 jugadors, però la seva progressió està sent molt bona”, exposa l’entrenador del prebenjamí, Mario Castillo.
“Potser podrien competir en una lliga superior a la que juguen, però estan sent superiors als seus rivals. A principi de temporada, m’esperava unes bones prestacions a nivell de joc, però potser no tan bones”, assevera amb satisfacció Castillo.
Aposta pel futbol femení
Els últims anys, el Sant Andreu també s’hn consolidat a nivell de club i, de forma paralel·la, a l’evolució que està tenint el futbol. La igualtat de gènere i d’oportunitats també s’observa al conjunt quadribarrat: “Vaig conèixer els primers equips femenins a la meva etapa a L'Hospitalet. Vam parlar amb el regidor d’esports i sabíem que ho necessitàvem. Era pràcticament una obligació tenir equips femenins".
Aquesta és la quarta temporada amb un equip femení. Al principi al Consell Esportiu, i acompanyat als entrenaments per equips benjamins del club, que acabaven d’optimitzar el que es volia practicar”, explica Ferran Troncoso, que aleshores va gestionar la creació del primer equip femení de la història del club.
Posteriorment, les millors jugadores van marxar del club i hi va haver una reestructuració a l’equip. La segona temporada, encara no les van federar, i aquests últims dos anys han estat molt bons. "Han passat per les categories d’Infantil i Cadet. Ara són l’equip Cadet que, són terceres a la seva lliga (grup Femení Cadet F7)”.
“Això no para. Tenim també un equip Infantil amb 15 noies, que ens permetrà tenir moltes opcions per poder-les federar la temporada vinent. El salt ha estat molt bo perquè tenim un prebenjamí mixte a l’equip de Promeses del club. Així doncs, en tres anys hem sumat entre 25 i 30 jugadores en un projecte que començava de zero. És quelcom molt positiu i que ens ha sorprès a tots el compromís de jugadores i famílies”, apunta Troncoso.
El tècnic de l'equip Cadet Femení, 'Lolo' Guerra, està molt satisfet amb aquest grup de jugadores que dirigeix des del curs passat: “Ens estem sorprenent tots. No hauríem imaginat a principi de temporada que estaríem tan bé com ho estem en aquests moments de la lliga”, considera Guerra.
Tot i això, creu que “hi ha coses a millorar” i que l’equip encara pot apuntar a objectius més ambiciosos: “Són elles les que s’han de creure que poden fer més del que fan, que tenen la qualitat suficient per fer-ho. Han de ser egoistes amb elles mateixes, entrenar per elles, perquè els bons resultats acaben arribant, com han estat demostrant fins ara”.
Aquesta és una prova més que el "SABA" aposta i vetlla perquè tothom pugui jugar a l’equip del seu poble, perquè aquesta és la clau per la cerca d’objectius assumibles: “D’aquesta manera, sabem que també és possible poder consolidar els equips de F11 a Primera, i anar al màxim amb els d’F7. En aquest sentit, també és molt important la tasca d’entrenadors de la casa, jugadors i exjugadors del club, que els formem, i que ens donen un cop de mà a les categories inferiors de la casa”, conclou el coordinador, Fernando Troncoso.