L'empresa pionera en ecologia i sostenibilitat compleix amb la nova realitat imposada per part del màxim òrgan europeu
L
'aposta sostenible per part d'
Sports&Landscape by Ignasi Senabre tindrà de forma ferma i oficial el suport i vist-i-plau per part de la Unió Europea a partir de la temporada 2023 - 2024. El passat 25 de setembre es va publicar al Diari Oficial de la UE el Reglament UE 2023/2055 de la Comissió, que conté una sèrie de
prohibicions relatives a la fabricació i comercialització de productes considerats microplàstics. Això afecta especialment els camps esportius de gespa artificial amb substrat de cautxú, així com els parcs infantils també amb superfície de cautxú.
La nova normativa europea sobre microplàstics, que prohibirà l’ús de cautxú al farcit per als camps que s’instal·lin a partir del 2030, "és
motiu de satisfacció per a Sports&Landscape”, afirma el seu
fundador i CEO, Ignasi Senabre. "
Durant aquest mes d'octubre hem explicat als clubs i Ajuntaments en què tenim relació quina serà la nova situació i normativa que s'aplicarà per part de la UE als camps de futbol. Tot i que s'aplicarà a partir de l'any 2030, nosaltres fa anys que som responsables i sostenibles. Per a nosaltres és una oportunitat perquè aquesta regulació forma part del nostre ADN. El camp del Torredembarra és el millor exemple que ens representa, neutre en CO2 i fet amb canya de sucre. Estem treballant en la línia correcta", transmet Senabre.
"Som pioners en la transició sostenible i ecològica dels nostres productes i portem molt de temps buscant alternatives biodegradables al cautxú per al farcit dels camps esportius. Fruit d’aquesta inquietud és la nostra participació al projecte europeu LIFE T4C, que proposa l’Ecolastene com a alternativa sostenible”, afegeix.
El farciment exclusiu amb sorra sobre base elàstica de material reciclat, amb gespa de 40 mm en lloc de 60 és un altre sistema que s'ha instal·lat als camps de L’Escala, Vidreres, Capellades i Gandesa, entre d’altres. Aquests camps han passat els assajos segons norma europea amb èxit, cosa que demostra la fiabilitat i el rendiment d’aquesta solució, que a més és la més sostenible.
Els microplàstics prohibits a partir del 2030 pel nou reglament de la UE són partícules de polímers sintètics inferiors a quatre mil·límetres que són orgàniques, insolubles i resistents a la degradació. Aquest tipus de partícules es troben presents al substrat de cautxú afegit als camps esportius de gespa artificial, que acaba per alliberar-se al medi ambient de forma descontrolada.
Al mercat ja es treballava amb alternatives al substrat de cautxú per al farciment dels camps esportius, davant la seguretat que la Unió Europea aprovaria una regulació restrictiva dels microplàstics. En aquest sentit, el mes de setembre passat es va posar en marxa el projecte LIFE T4C, que proposa una alternativa als actuals camps esportius amb farciment de partícules de cautxú.
Aquesta nova solució creada per GWC i aplicada per Sports&Landscape suposa una nova vida per als camps esportius de gespa artificial, “una superfície que és imprescindible avui dia per a la pràctica esportiva, ja que el seu reemplaçament per camps de gespa natural és inviable, per l’elevat manteniment que necessiten, pel seu alt consum d’aigua i la limitació d’hores setmanals pel que fa al seu ús”, precisa Salvador Navarro, de GWC.
"La Unió Europea vol regular el producte contaminant, les famoses boletes negres que es porten els nens a les botes a casa, i per aquesta raó intentarem aprofitar el bagatge que tenim durant tots aquests anys per mantenir el nostre lideratge i mantenir el nostre projecte pioner. La difusió nacional d'aquesta notícia de la UE reforça el late motiv de la nostra empresa i ens donarà més força", conclou Senabre.