Sant Ildefons, El Catllar, Llagostera B i Parets són els quatre equips ‘salvats’ de dos descensos seguits a Segona Catalana
Mai a la vida sabrem quin desenllaç hauria tingut la Primera Catalana si la maleïda covid no ens hagués condicionat la nostra vida. Però tampoc la dinàmica de tots els conjunts en una temporada normal: a dues voltes i a 34 jornades. El guió de la vida, però, encara no el podem escollir ni triar i tots ens hem d’adaptar a les circumstàncies que tenim enfront.
Malauradament, n’hi ha quatre conjunts de Primera Catalana que no han tingut un plàcid i còmode trajecte al màxim esglaó català en les dues darreres temporades i la vida els ha colpejat dràsticament: dos “descensos” consecutius a Segona Catalana.
Bé, el primer no el podem confirmar amb certesa, ja que quan la temporada 2019 – 2020 es va cancel·lar, encara restaven onze jornades de lliga i, matemàticament, Sant Ildefons (a 10 punts de la salvació), El Catllar (a 15), Llagostera B (a 9) i Parets (a 6) encara tenien opcions matemàtiques de salvació.
En poc més de dues setmanes reviuran per tercera vegada a Primera Catalana després que la Federació Catalana de Futbol sentenciés a l’Assemblea Ordinària que no n’hi hauria cap descens en categoria amateur. Un autèntic miracle que hauran d’aprofitar i confirmar amb fermesa que el seu club mereix estar al màxim esglaó català. Per analitzar aquesta situació, parlem amb Ivo Rodríguez, entrenador del Sant Ildefons, Álex González, nou tècnic de El Catllar, i Álex Redondo, director esportiu de la UE Llagostera.
El Sant Ildefons mantindrà un bloc en creixement
La reacció del conjunt d’Ivo Rodríguez va arribar massa tard el curs anterior. El lastra de sumar 2 punts de 24 possibles a la primera volta ho va arrossegar massa l’equip de Cornellà de Llobregat, amb el hàndicap de no adaptar-se prou bé al retorn de la competició i el patiment dels confinaments durant el curs.
“Aquests dos anys amb la pandèmia són molt inusuals i els equips més humils ho hem patit més. Ens ha costat adaptar-nos a la competició i ens va costar moltíssim arrencar: 13 incorporacions, equip nou, fora de forma...a aquesta dificultat hem d’afegir que quan vam tornar al febrer, vam patir un confinament de 10 dies i això ens va fer molt de mal”, exposa el tècnic del ‘Sani’.
Quan l’equip va aconseguir arrencar i agafar ritme de competició “ja era massa tard”. Tot i això, “les sensacions van ser molt bones i per això s’ha mantingut la confiança en molts jugadors, en un club de planter”. Aquest any només s’han realitzat quatre altes (més dos juvenils).
“El club ens ha donat aquesta oportunitat de seguir aquest any i nosaltres hem donat continuïtat a aquest projecte i estem molt contents amb l’equip que teníem. Ara tenim una tercera oportunitat per reafirmar la nostra posició a Primera Catalana”, sentència Ivo Rodríguez.
El Catllar i una neteja dràstica
Per la seva part, i després de sumar 3 punts en una temporada (a una volta), “és una mica un miracle que el Catllar pugui tenir una tercera oportunitat a Primera Catalana”, confessa el nou entrenador Álex Rodríguez. Tot i això, “s’ha d’aprofitar perquè a la tercera sigui la vençuda”.
Amb Rodríguez a la banqueta, El Catllar va tornar a Primera Catalana la temporada 2018 – 2019 i la nova Junta Directiva l’ha recuperat per encapçalar un projecte renovat i amb un canvi de rumb absolut.
“El canvi a l’equip és radical, amb 15 altes i una renovació total. La directiva és nova i es va trobar en una situació complicada amb la pandèmia. Ara estem fent millores que ens faci més competitius i la nostra feina serà fer un pas endavant i tenir un equip que pugui lluitar a cada partit. S’ha de sortir al camp i tenir alguna cosa a dir fins al minut 90. Ha de ser un any que no sigui un any fàcil de guanyar-nos”, reconeix.
El Catllar sumarà un dels pressupostos més modestos de la categoria i per aquesta raó la pressió serà més aviat mínima. “No ser un equip potent de la categoria ens treu la pressió perquè tot allò que fem més enllà de la salvació benvinguda sigui”, afegeix.
Llagostera (Costa Brava) torna a la seva essència de planter
Res a veure tenen els projectes anteriors amb el que es viurà a Llagostera. El club llagosterenc tornarà a les seves arrels i apostarà pels nois de la casa. Neteja absoluta al filial, amb només dues renovacions i canvi de timoner a la banqueta. Àlex Redondo ha agafat les regnes de la direcció esportiva i valora el canvi de rumb a l’equip.
“Al club érem conscients que el Llagostera B formava part d’aquests equips que han patit un descens per partida doble a Segona Catalana. Per això, abans de començar aquesta pretemporada ja vaig comentar al grup que el filial venia de dos ‘no descensos’ de categoria i que s’havia d’aprofitar aquesta situació per intentar fer bé les coses”, valora Redondo.
El canvi de rumb a partir d’aquest curs serà de 180 graus. “Ara tenim un filial molt diferent i això serà molt més positiu. Només segueixen dos jugadors i apostem per la base del Juvenil A de Nacional de la temporada anterior. Hem tornat a l’essència del Llagostera B de fa quatre temporades: nois joves i de la casa. Estem parlant d’un filial molt més jove però amb molt talent”, analitza.
Tot i aquest historial negatiu de l’equip del Gironès, “els nois no han de tenir cap pressió perquè ells no han perdut la categoria. És un nou projecte i experiència per a ells”. L’objectiu és intentar formar una base amb futur de primer equip, “res a veure el amb el que pugui tenir el Sant Ildefons o el Parets”: “som un filial i formem talent”.
CF Parets i un nou tarannà des de la banqueta
Per conèixer el projecte del CF Parets 2021 – 2022 i els canvis que s’han produït, trobareu en aquest
enllaç les seves novetats i valoració del nou tàndem d’entrenadors format per Álex Rodríguez i Javi López.
*El CF Martorell també el podríem incloure en aquest anàlisi però, oficialment, la 14ª posició no es considera plaça de descens directe a Segona Catalana.